Craniosacraal therapie

Het craniosacraal systeem bestaat uit vliezen en uit hersen en ruggenmerg vloeistof, die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Binnen het craniosacraal systeem neemt de hoeveelheid vloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze veroorzaken een ritmische beweging van je hersenvlies. We noemen dit het craniosacraal ritme, dat via het bindweefsel overal op je lichaam te voelen is en dat informatie geeft over het functioneren van het craniosacraal systeem.
Het bindweefsel (fascie) kun je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Het bindweefsel in je lichaam is een geheel, van je kruin tot je tenen. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. De craniosacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat ervan uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect verbonden door het bindweefsel. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij nek- schouderklachten de oorzaak kan liggen in teveel spanning van de maag en/of de lever.
Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming en zorgt voor beweeglijkheid. 
Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, maar door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan dit zelfhelende vermogen verzwakken. Craniosacraal therapie zet het zelfgenezende proces in het lichaam weer in beweging en beperkingen in de weefsels kunnen herstellen.

Hoe werkt het?cranio behandeling 1
Je ligt gekleed op de behandeltafel en door zachte aanraking onderzoek en behandel ik de spanning in je bindweefsel. Hierdoor kun je tot diepere ontspanning komen. En beelden, gedachten en herinneringen kunnen naar voren komen. Ik begeleid je bij het (her)beleven van dat wat zich aandient en wat gezien en gehoord en erkend wil worden. Het is belangrijk dat je de ruimte neemt om te voelen en te ervaren hoe het voor jou is. Het gaat over jouw beleving. Vaak komt er meer ruimte vrij na het uiten van je gedachten en emoties, om inzicht te krijgen. Ook om helder te krijgen wat er bij jou hoort en wat van een ander is en wat je dus los kunt laten.
In de loop van de week kunnen dingen nog dieper doorwerken voor je via dromen of andere informatie die op je pad komt. Ook kan het zijn dat je niet direct iets merkt, maar dit zegt niets over de effectiviteit van de behandeling.

Indicatie
Bij hoofdpijn, nek- en schouderklachten, rug klachten, maag- en darmklachten, slapeloosheid, niet tot rust kunnen komen, piekeren, klachten na een ongeval, RSI, whiplash, stress, angsten, hyperventilatie, chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, klachten na de bevalling.
Bij klachten en issues ten gevolge van verlies, scheiding, conflicten, veranderingen en overgangsfasen.
Bij moeite je eigen ruimte in te nemen, altijd voor harmonie te kiezen ten koste van jezelf, ziekmakende loyaliteit. De laatste jaren zie ik in de praktijk veel mensen met burnout gerelateerde klachten.
Daarnaast mensen die zoekende zijn hoe om te gaan met hun hoog-gevoeligheid. (HSP)
Ook begeleid ik veel vrouwen van 25 - 55 jaar die te maken hebben met stress, burn-out, balans werk-privé, etc. 
In onderstaande korte video beschrijven vijf vrouwen hun ervaring met Cranio.
Juist de combinatie van het fysieke en het emotionele/mentale geeft goede resultaten.
{mp4}cranio_laatjeraken3|300|200{/mp4}
Op de pagina 'Contact' staan meer verwijzingen naar filmpjes over Cranio Sacraal therapie.


De therapie wordt vergoed in het alternatieve pakket

Sinds 2005 wordt de Craniosacraal therapie door de meeste zorgverzekeraars vergoed in het alternatieve pakket. Zie tarieven.

Wat wij onze 'ervaringen' noemen, behelst niet alleen wat ons in de buitenwereld overkomt, maar ook hoe wij dat interpreteren. Judith Viorst